Hej!

Jag kan inte annat än att spinna vidare på gårdagens ämne, jag har tappat hakan flera gånger idag. Upp 07:00, te, sedan iväg till Devighat. Det är festivaldag idag, men jag såg inget som var annorlunda. Idag ska jag handla mat till familjen. Framme i Devighat vill Hari gå och prata med några vänner, han föreslår att jag går och tittar på det andra templet. Jag vandrar gatan upp, förbi de förstörda husen och kommer fram till en böneplats.

img_3695

50 meter längre fram på andra sidan ligger templet, lite annorlunda mot det andra.

img_3693

Jag ser kvinnor som går runt byggnade och skvätter vatten på något. Just här står jag på inhängnat område och jag rör mig sakta genom området så jag inte stör. Jag går ut genom inhängnaden och vandrar en annan gata neråt. Lite längre ner på gatan håller dom på med ett husbygge. Tegelstenar ska upp på andra våningen och det är kvinnor som bär.

img_3690

Hur orkar dom? Uppskattningsvis väger kvinnan med den fulllastade korgen ca 50kg, hon bär ju lätt halva sin vikt. Jag fortsätter gatan ner och möter upp Hari. Vi går till en butik för att handla varor.

img_3689

Det som vi handlar är: kryddor 535 Npr, socker 3 kg 270 Npr, vitlök 0,5 kg 215 Npr, matl.olja 2 lit 480 Npr, kex 8 småpaket 200 Npr, lök 1,5 kg 52 Npr, äpplen 1 kg 130 Npr, Nescafé liten burk 250 Npr och ägg 30 st 360 Npr. En totalsumma på 2492 Npr. Nu har jag svårt att se tangenterna. En väldigt högt uppsatt polis har en månadslön på ca 35 000 Npr, Hari vice rektor ca 20 000 Npr, en vanlig polis ca 15 000 Npr, en kvinnlig lärare ca 10 000 Npr. Det lilla vi köpte idag, är  1/8 av Haris lön, det lilla vi köpte idag är 25% av den kvinnliga lärarens lön. Då ska vi också veta att det är inte jättemånga i den här byn, varken kvinnor eller män som har ett så bra jobb som den kvinnliga läraren. Det är inte konstigt att det blir ris och grönsaker 2 ggr/ dag. Jag säger till Hari att jag vill köpa en korg och bära hem varorna i. -you want 😳? Jag det vill jag svarar jag. Dagen klipp, 480 Npr, handgjord. Vi fick många leenden och hjärtliga skatt på hemvägen och Hari fick stanna flera gånger och förklara för nyfikna invånare. En man som bär…hmm Vi stannade på vägen hem, fotade och filmade lite.

img_3686

Alla filmer jag lagt ut Finns på denna adressen https://nepallillvik.wordpress.com/youtube-2/  ni kan även klicka på den blå knappen längst upp och välja youtube. Väl hemma blir Aama glad. Ägg och kaffe är lyxvaror i detta hus. Sonen och sonhustrun hade påbörjat lunchen. Stekt ägg, stekt potatis och ris.

img_3684

Det är givetvis Napoli spoon som gäller. Efter maten säger Hari -now we rest Frank, Aama go to feld. Jag frågar om inte jag kan få följa med? -you want, no problem. 15 min senare är Aama och jag på väg. Aama ramlade och gjorde illa sina knän för några år sedan, så det går inte så fort. På vägen ser vi en kvinna som redan är färdig med sin skörd.

img_3683

20 min lugn promenad och vi är framme.Aama kan ingen engelska, så det blir ”teckenspråk”. Vi börjar skära gräs med de u-formade knivarna och efter 5 min kommer en kvinna och hjälper till.

img_3681

Efter ytterligare 10 minuter skär Frank Lillvik sig fingret, bara ytligt, jag lovar. Jag går undan en stund och då kommer ytterligare 3 kvinnor och hjälper till.

img_3679

Aama vinkar åt mig att gå hem. Jag förstår henne, med tanke på att jag knappt kan hålla halva deras tempo gör jag ju ingen nytta där. När jag kommer hemhåller dom på att gjuta golvet på andra våninge i grannhuset. Man bär upp grus till andra våningen för att sedan blanda och gjuta och ni vet väl vem som bär….  Det finns även en film på detta som ni bör se.

img_3675

I skrivande stund har jag precis fått i mig middag, jag är trött och ska krypa ner strax. Tack för alla kommentarer.

Vi hörs…..