Hej!

Idag blev det 2 stekta ägg och 3 skivor rostat bröd till frukost. Efter fukosten knallade jag över till the Office, där Bijaya redan satt och jobbade. Dom på VolNepal jobbar i stort sätt 7 dagar i veckan, och har jour för volontärerna 24tim 7 dag/vecka. Hon gjorde färdigt det sista på datorn och sedan bar det iväg på hennes scooter  genom stan till Pashupati Nath. Hon frågade om jag ville köra, men nej tack. Pashupati Nath är en av de heligaste templen i Nepal.

img_3970

För turister kostar det 100 kr i inträde, men är man hindu så är det gratis. Hinduerna kommer hit för att offragåvor och för att ta farväl av sina anhöriga. Jag betalar inträde och vi går in på området. Det är väldigt mycket folk, för deras lördag är som våran söndag. Det sitter många tiggare överallt, både med och utan armar och ben.

img_3954

img_3953

Gammal som ung. Här sitter en liten pojke med sin mamma och mormor.

img_3958

img_3959

Vi vandrar vidare upp för ett gäng trappor och blickar över floden Bagmati, floden går igenom  tempelområdet. Vid floden är det små utgjutningar i betong där man tar farväl av sina anhöriga. När man gått igenom en ceremoni med vatten och blommor, bygger man upp en bädd av stockar.

img_3945

img_3946

Därefter lägger man på kroppen och tänder på. Att uppleva detta väcker starka känslor och nackhåren stod rakt ut på mig.

img_3942

img_3943

När kroppen brunnit upp, åker resterna ner i floden. Den här begravningsceremonin har alla hinduer i Nepal. Bor man långt ifrån Katmandu, så gör man det vi närmsta flod. Sonen till den avlidne stannar kvar vid tempelområdet i 13 dagar, och lever på vatten och ev ris. Han återkommer efter 3, 6 och 12 månader, men då stannar han bara en heldag.

img_3972

Vi vandrar vidare och längre upp vid floden är det två hyddor utmed en bergsväggar. Där bor det människor som lever ett rent liv, typ som munkar. Inga kvinnor mm, och dom varken klipper eller rakar sig.

img_3947

Korna är heliga för religionen och här går dom omkring lite överallt och ingen som äger dom, ”vildkor”.

img_3950

Vi besöker även Buddha Stupa som är ett Buddhatempel och åter på the Office kl 13:45. Kl. 14:00 skulle Bijaya iväg med en annan volontär på ett uppdrag.

img_3961

img_3963

I morgon blir det USB minnen och en annan överaskning. Drar sedan tillbaka till Sirkhali efter det, och jag tar ett break från bloggen.

Vi hörs….