Hej!

Gårdagen hände inte så mycket. Dagen började som vanligt med te dusch och lunch innan skolan. På skolan var det strömavbrott när jag hade klass 4 och 5. Vi passade på att öva in 3 kortkommandon på WB tavlan, ctrl c, v och x, gick riktigt bra. Klass 6 och 8 övade vi det praktiskt på datorn. Uppgiften var ”första människan på månen. Naturligtvis visste dom redan vem det var, men när jag frågade vad farkosten hette och vilket datum det var gick dom bet. Bra, sa jag. Använd internet för att ta reda på den information ni tycker är nödvändig, kopiera texten och klistra in den i ett word dokument. Leta upp bilder och klistra in dom med. Några gick det riktigt bra för medan andra behövde mer hjälp. När jag hade klass 8 var det en elev som tydligen tyckte att allt som stod på Wikipedia var nödvändig, det blev någonstans mellan 50-100 sidor. Gör inget, huvudsaken var att de fattade uppgiften. För första gången blev jag riktigt arg. Jag hjälpte några elever längst till vänster då jag upptäckte att 2 elever och Hari satt längst till höger och kollade på youtube. Jag frågade ( med ett förhöjt tonläge) varför dom satt och kollade på film när dom hade fått en uppgift att lösa. Dom fattade att jag inte var glad, stängde ner youtube och fortsatte med sin uppgift och Hari gick ut. Som det ser ut i dagsläget vill VolNepal att jag ska börja på ett nytt projekt om ca en vecka, samt byta bostad. Jag själv känner att jag inte är klar med min uppgift ännu. Lärarna och rektorn vill ha mig kvar så dom kan lära sig mer om datorn. Jag ska på möte i Katmandu på fredag och träffa dom som bestämmer. Förhoppningsvis kommer jag få min vilja igenom. Eftersom denna situation har uppstått, har jag berättat för Hari att det finns en del pengar kvar att använda till nödvändiga saker i skolan. Till en början tyckte Hari att man kunde köpa skor till alla barnen och det kändes som en idé. Babu skulle till Battar idag och träffa andra volontärer för inköp av datorer och annat material till hans skola, så han sa att jag kunde följa med. Jag har haft problem med ena foten ett par dagar, 99% säker på att det är fotsvamp. Igår fick jag en olja av Aama som jag använde i natt, men det kändes inte bättre. Googlade på naturläkemedel mot åkomman och hittade att man kunde använda vitlök. Kan ju inte bli sämre i alla fall.

91006605-D18B-4919-8C1F-5255D40A4D39

Ca 10:15 satt vi på babus 125:a på väg mot Battar. När vi kom fram satt redan de tre volontärerna i databutiken och väntade. Vi presenterade oss för varandra. En kille och en tjej från Norge och en tjej från Frankrike. I datarummet på skolan är det bara en av datorerna som har högtalare, så jag köpte 6 par till för 215:-. Sedan gick vi iväg för att titta på material till den andra skolan. En vägg på den skolan är inte armerad, och behöver förstärkningar i form av U-balkar som ska bultas fast genom väggen. Volontärerna är utbildade ingenjörer, så det är kul att se deras ritningar och skisser hur dom löser problemen.

IMG_4419

IMG_4420

Vi gick över till en annan verkstad för att kolla priset på hängrännor. I huset där volontärerna bor är ägaren lastbilschaufför och han råkade vara i Battar, så när dom var färdiga med sina ärenden, hoppade upp på flaket och åkte hem. Babu och jag gick för att köpa salva till min fot. Jag hade redan googlat fram 4 olika sorter som finns hemma, så besöket på Apoteket gick snabbt. Sedan gick vi över och kollade priser på skor i en annan affär och där efter fyllde vi på mitt kontantkort på telefonen. Babu hade problem med sin tand, så nästa besök blev hos tandläkaren.

IMG_4417

Ett spännande besök. Ingen vit rock här, det var skinnpaj och jeans på tandläkaren. Utrustningen såg modern ut, tryckluftsdriven som i Sverige. Kompressorn som levererar luft till utrustningen stod en och en halv meter från passienten huvud och brummade.

IMG_4416

IMG_4415

Tandläkaren borrade och när han var färdig blandade han ihop någon tvåkomponents pasta från två tuber och fyllde igen hålet. Sedan hade han någon uv lampa för att härda det fortare (tror jag).

IMG_4422

IMG_4413

Babu kände tandläkaren, så han fick tio kr i rabatt. Besöket kostade ca 40 kr. Vi tog våra saker och rullade hemåt, stannade till i Devighat för att handla momo till eftermiddagsfikat. Sedan skulle vi över bron och handla lök och ägg, men vägen var uppgrävd på ett ställe, så vi fick köra runt byn och in från andra hållet.

D5175A5D-31E3-4DEA-AC2D-33D3D27B9251

Hari var hemma när vi kom hem. Idag hade lärarna haft möte. Hari hade berättat om planerna om skoköp och när mötet var klart hade dom en annan plan. Takfläktar till alla klassrum. Det blir tydligen fruktansvärt varmt under sommarperioden ock takfläkt stod högst på önskelistan. Yatzy slipper jag inte undan en enda kväll längre och Hari vinner 9 av 10 gånger.- Åhh bad luck, säger han och ler.

Vi hörs…