Hej!

Ibland blir man bara så trött på internet, det ska ju bara fungera, tycker man. Nu har jag kommit fram till Katmandu och där har jag wi-fi. I tisdags morse var Hari i Devighat och förhandlade om takfläktar. Han sa att det är ingen idé att jag följer med, för då skjuter priset i höjden. Vita män är rika och då blir det ett annat pris. Han var ändå inte nöjd med priset och han hade sagt att får han inte ett bättre pris, så går han till en annan. Handlaren sa att han måste fundera på det. I skolan löpte på som vanligt, förutom internet då. Ibland fungerade det och ibland inte.

0FD91272-B231-402E-B2E6-0140FD66CA9EJag passar på att ta någon bild emellanåt och i tisdags tyckte en av eleverna att jag också skulle vara med på bild.

IMG_4441

När vi kom hem, höll damerna på med hö.

IMG_4459

I onsdags hände det inte så mycket annorlunda  i skolan, men jag blev hembjuden till Durga, en av lärarinnornas familj. Hon ville visa sitt hem och familj. En dotter på 10 år, en son på 13, man och mannens far. På vägen dit passerade vi ett liknande träd som på skolan, fast med lianer i.

1F8D9F12-819D-4559-ABE9-973AF4F71A17

Familjen har förmodligen det lite bättre ställt ekonomiskt än standardfamiljerna, då barnen går i en bättre skola. Sonen på 13 år, pratar otroligt bra engelska, betydligt bättre än någon av lärarna på min skola. Dottern var lite blyg, men jag fick ta en bild på henne.

IMG_4442

Sonen var inte blyg och han hade magi som interesse, även där otroligt duktig.

Efter jag ätit upp mina nudlar och druckit ett glas Sprite, diskade Durga.

IMG_4444

18:15 gick jag gå hem, ville hem innan det blev helt mörkt. Durga sa till sonen att följa mig hem och det gjorde han. På torsdagen hände det tråkigheter i skolan. Det finns 2 elever i skolan som är lite stökigare än de andra och en är rent ut sagt farlig och dom går i klass 4. Den mindre farliga hade varit ute på ett fält och dragit upp rotfrukter som han senare hade klappat till en flicka i ryggen med. Han blev inkallad till rektorn oh pappan blev ditkallad.

IMG_4470

Jag gick och hade datalektion för klass 7. När jag var färdig, satt dom fortfarande kvar och en ny kille var där (den farliga). Dennes mamma var ditkallad för att han hade rökt. Pappan till sonen med rotfrukterna var arg och sa att hans straff skulle bli, att äta en skål med ris, samt att sova på utedasset den natten. Sedan fick han be om fårlåtelse till flickan, samt rektorn och alla lärare med gråten hängandes i ögonlocken. Rökarpojken skulle också be om ursäkt, men han varken tittade rektor i ögonen eller svarade på tilltal. Rektorn tog fram den 70 cm långa linjalen och slog den i sin hand. Jag började bli lite nervös då, men han bara hotade med den. Han vägrade ändå att be om ursäkt, då modern upprepade gånger slog pojken i ansiktet. Pojken grät hysteriskt, men vägrade att be om ursäkt. Modern gick hem med pojken och skulle återkomma idag på morgonen för ett nytt försök. När dom gått, berättade dom storyn om pojken. Han och två systrar Bor ensamma med sin mod sedan de senaste 4 åren och han tar pengar hemma för att köpa cigaretter. Han tillverkar vapen i form av ett tomt penhölje, där han stoppar i en ”typ”spetsig virknål som han sedan skjutet iväg med gummiband, det var även fler andra saker som dom berättades för mig. På eftermiddagen bar det iväg till Devighat för att titta på takfläktar. Hari hade redan varit där två ggr  denna vecka och förhandlat pris. Vi köpte 65 meter kabel till utsidan, och 2×90 meter kabel till insidan och trestegs strömbrytare till 8 klassrum+ lärarrummet. Jag gav en handpenning på 10% ca 300 kr, packade ner allt i två lådor.

6998BF23-8D61-45D9-8CB0-ED8461819F96

D8416F7B-45A6-443A-ACD5-C0E81F1402FD

Den lila lådan (en kartong till en 42″ tv i storlek) vägde ca17-18 kg, tog jag på axeln och vandrade hemåt. Den stora på dryga 30 kg, skulle dom skicka med en bärare dagen efter. Idag gick jag upp kl. 06:00, drack te och sedan iväg till Devighat och busstationen. Biljetter köpet man här.

0FB6C59E-7C8F-41B9-9809-5CE0DA9861AF

Denna gång fick jag plats 13, mitten längst bak. Killen till vänster om mig hängde sig över killen jämte fönstret och spydde flera gånger ut genom fönstret. Mitt säte var snett och ingen wi-fi. Busschauffören saktade inte in tillräckligt vid guppen vilket innebar att jag flera gånger lyfte från sätet mellan 5-15 cm. Framme i Katmandu tog jag en promenad på 1,5 km till VolNepals office. Där blev det en kopp te och lite småprat, sedan till mitt home stay för att ta en dusch och vila mig. Sedan gick jag och Bijaya till en prngaautomat och plockade ut pengar till fläktarna. Sedan blev det lunch.

62F03056-1D36-4BFA-8E72-30467D95CAA3

Väl hemma i mitt home stay ville ägaren att jag skulle komma upp och dricka en kopp te och prata. När vi satt där kom en kvinna från Tjeckien, som också bodde där. Hon berättade att första gången hon var i Nepal var 1973. Vi småpratade och jag berättade om en konstig fågel jag sett och hon visste direkt vilken fågel det var. En Asiatisk paradis flugsnappare med lång vit svans. Jag googlade och detta är bilden.

IMG_4475

I morgon blir det sightseeing med Bijaya och jag har lejt en privatchaufför för 500 kr för hela dagen. Pradip sa att det är det bästa för att inte spendera en massa timmar på en public bus.

Vi hörs….