Hej!
Idag vaknade jag 05:45, gick upp och fick mig en kopp te. Jag hade ont i halsen, om det var från vägdammet eller från korsdraget i bussen vet jag inte. Idag hade Hari och jag bestämt att vi skulle besöka en av ca 5 riktigt fattiga familjer. En god vän och kollega ville skänka en slant till någon riktigt fattig familj. Jag tog upp diskussionen med Hari och skulle gå iväg efter lunch. Planen blev hastigt ändrad då babu talade om att Pradip från VolNepal var på väg. Efter lunch begav Hindou och jag oss iväg till Devighat för att möta upp Pradip. Sedan fick Hindou och jag ta bussen till Battar för att sätta Hindou på busen upp till Gorsyang. Efter det satte jag mig på Pradips mc för att åka till mitt tredje uppdrag. Uppdrager är att fota och dokumentera en by uppe i bergen.

IMG_5232IMG_5231

Byborna ska starta en odling av ingefära. Av den ska det sedan tillverkas godis som ska säljas till större butiker i Katmandu. Som det lät på Pradip, ska det även experternas till Tyskland. Jag har redan fått provsmaka och det är riktigt gott. Tanken är att dom ska kunna livnära sig på detta. Ett projekt som VolNepal har bekostat med hjälp av sponsorer. Efter ett möte på några timmar med en ny volontär Peter Hansson från Sverige och Caroline, körde Pradip mig nästan hela vägen hem.

IMG_5234IMG_5233

Jag satte mig ner och pratade med Hari om schemat för mina sista veckor o Nepal. Jag kommer att ha häcken full med arbete och sightseeing. Kl. 18:00 gick vi iväg på hembesök hos den fattiga familjen.
I morgon kommer jag att åka iväg till den andra byn och sova där en natt, sedan blir det 2 timmars vandring tillbaka till Sirkhali för att duscha och byta kläder. Jag kommer inte att någon vidare teckning på telefonen och ingen wi-fi. Sedan bär det iväg till Katmandu . Om vädrets makter är med mig, kommer förmodligen en önskning att gå i uppfyllelse. Mer om det på lördag.

Observera att…

Dom som tycker det är jobbigt att läsa om fattigdom och sjukdom ska sluta här. Bilderna kan vara känsliga.

Fadern 81 år gammal modern 67 år gammal. Inkomst från staten är 2000 Npr i månaden, vilket motsvarar ca 190 kr. Det är fadern som får pengarna. När han dör finns det ingen inkomst över huvud taget. Pengarna räcker inte långt för att föda 4 personer, så de får några rupier från andra som är mindre fattiga för att dryga ut kassan. Dom har totalt 8 barn, varav 2 är söner. Sönerna är gifta och bor inte hemma. Även sönerna är väldigt fattiga och har ingen möjlighet att hjälpa sina föräldrar. Två av döttrarna är gifta och bor hos sina mäns familjer, även dessa familjer är väldigt fattiga. Kommer man från en fattig familj, så gifter man sig som regel med en annan fattig. Två av döttrarna lever inte längre, den ena dog vid 25 års ålder och den andra vid dryga 40 års ålder. Båda dog i polio. De sista två döttrarna bor hemma, båda sjuka i polio. Dessa två döttrar är 32 och 34 år gamla. Den yngsta dottern kan sitta upp, men det är precis att hon fixar det på egen hand. Dottern på 34 år ligger i sängen hela tiden. Deras liv har varit i sängen sedan skolåldern då de insjuknade. Dom matas i sängen, deras avföring och urin hamnar i sängen, då föräldrarna är gamla och späda och inte orkar att lyfta dom. Huset dom bor i är inget hus, det är knappt att man kan kalla det skjul. Det är två sängar i det ena skjulet där döttrarna och mamman sover och i det andra en säng där pappan sover. När värmen nu sakta börjar komma, finns det inget skydd mot mygg, och när monsunregnet börjar, är det bara att hoppas att det inte blåser för mycket. Fadern har påbörjat ett litet murarbete i form av betong och sten för att få upp väggar, men brist på kraft och pengar går det inte. Hade jag fått reda på det tidigare, hade väggarna varit uppe nu. Under dessa veckor i Nepal har jag sett mycket fattigdom och elände, men att se dessa stackars lidande människor kändes riktigt tung och hjärtskärande. Jag ska försöka att hinna med ett återbesök, för att få bättre bilder och även försöka filma.

IMG_5240IMG_5241IMG_5238IMG_5242IMG_5243IMG_5235IMG_5236IMG_5237IMG_5244IMG_5239

Vi hörs……