Volontär i Nepal

Min resa som volontär i Nepal

Katmandu

Katmandu – Wikipedia

Katmandu, även stavat Kathmandu, (nepali: काठमाडौं, काठमान्डु; newari: यें) är huvudstad och kommersiellt centrum i Nepal. Den är belägen i Katmandudalen mellan Himalaya i norr och Mahabharatbergen i syd på 1 325 meters höjd över havet, strax sydost om landets geografiska mitt, nära floden Vishnumati i centrala Nepal. Folkmängden uppgick till cirka 1 miljon invånare vid folkräkningen 2011, med förorter (bland annat Bhaktapur och Lalitpur) cirka 2,5 miljoner. Stadens ursprungliga namn på lokalspråket newari är Kantipur. Staden var under lång tid isolerad men kontakter med omvärlden har upprättats under senare år. I staden finns en internationell flygplats och universitet.

Staden ligger i Katmandudalen, nära floden Vishumati nära Nepals mittpunkt. Administrativt är staden del av Katmandudistriktet, som ligger i Bagmatizonen (där staden är huvudort) i Centralregionen. I norr finns Himalaya och i söder Mahabharatbergen.[källa behövs]

Staden ligger i ett svårt drabbat jordbävningsområde och har flera gånger blivit i det närmaste jämnad med marken. Det senaste stora skalvet var 2015.  http://www.dn.se/nyheter/varlden/tusentals-doda-efter-kraftig-jordbavning-i-nepal/  Man räknar med att större jordbävningar inträffar ungefär vart 75 år. Det kommer antagligen att komma ett nytt skalv inom kort, troligen med katastrofala följder då bebyggelsen är låg, men inte byggd för att stå emot jordskalv. Invånarna bor tätt och vattenkvaliteten är bristfällig, vilket ytterligare förvärrar vid ett skalv.

Området avvattnas av floden Bagmati och dess åtta bifloder, som även försörjer staden med dricksvatten.

%d bloggare gillar detta: